Musikk & kultur 

Norge med ny felles lov for landets spillregulering

Norge har nå bedt EU-kommisjonen komme med en avgjørelse rundt landets nye, reviderte spillregulering, som ønsker å samle Lotteriloven, Pengespilloven og Totalisatorloven til en felles lov. Monopolene til Norsk Rikstoto og Norsk Tipping videreføres i den nye loven.

Henvendelsen til EU-kommisjonen kommer etter at det norske Kulturdepartementet i juni startet en høring rundt konsolidering av landets spillregulering i en, felles lov. Lovforslaget ligger ute på høring fram til 29. september, men etter henvendelsen til EU-kommisjonen kan det ikke gjøres eventuelle endringer før 13. november.

I en redegjørelse rundt det nye lovforslaget uttales det følgende:

«Lovforslaget skal forhindre spilleproblemer og andre negative konsekvenser av pengespill, og sikre at slike spill avholdes på en ansvarlig måte. Dette i henhold til hovedmålene med den norske spillpolitikken, som er å forebygge problematisk spillaktivitet, og beskytte utsatte spillere, forebygge kriminalitet og sikre at privat næringsliv ikke tjener penger på gambling.

Lovforslaget vil samle reguleringen som gjelder for den norske gamblingbransjen, og gi en felles og mer systematisk tilnærming til risikovurdering, håndhevelse og eventuelle sanksjoner for bransjen.»

Slik nåsituasjonen er i Norge i dag, har Norsk Rikstoto og Norsk Tipping monopol. De har eneretten til å tilby pengespill hvor det enten er høy omsetning, store premier eller høy risiko for å forårsake gamblingrelaterte problemer. I utgangspunktet vil ikke det nye lovforslaget forandre nåe på situasjonen for betting i Norge, ettersom monopolene videreføres.

Likevel vil det reviderte lovforslaget sette enda strengere krav til disse operatørene, med streng offentlig kontroll og en rekke krav som spesifisert i lisensene deres. Dette inkluderer tiltak for ansvarlig spill, og verktøy for å bekjempe gamblingrelatert kriminalitet, som kampfiksing.

Ordningen med at ideelle organisasjoner kan arrangere pengespill med lav omsetning og mindre premier vil videreføres.

Det eksisterende forbudet mot overføringer av innskudd og uttak av gevinster relatert til gambling hos ulisensierte operatører vil videreføres. Det samme gjør kravet om at deler av overskuddet fra lovlige pengespill skal fordeles ut til lag og foreninger.

Når det kommer til markedsføring har Norge svært strenge regler for dette i dag. Lovforslaget vil tillatte markedsføring av lovlige spill i begrenset omfang, men operatørene (altså Norsk Rikstoto og Norsk Tipping) må sikre at reklamen presenteres på en trygg og ansvarlig måte:

– «Markedsføring skal ikke rettes mot sårbare grupper, som mennesker som har bedt om å ikke få reklame for gambling, og mindreårige.»

Lotteritilsynet vil også få større makt og rett til å ilegge operatørene sanksjoner som bøter og suspensjoner dersom de ikke følger lisensbetingelsene sine. De har også muligheten til å kreve at internettleverandører i Norge må plassere advarsler på utenlandske spillsider som retter seg mot nordmenn, hvor det informeres om at operatøren ikke har en gyldig, norsk lisens. Lovforslaget er også tydelig på at det vil komme ytterligere reguleringer etter at loven har blitt vedtatt. Detaljene rundt disse tilleggene vil først komme på et senere tidspunkt.

Related posts

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.