Kan roboter og mennesker jobbe sammen?

For mange arbeidstakere kan det føles fremmed ut å jobbe sammen med en robot, og det er fortsatt mange arbeidsplasser der alle oppgaver utføres manuelt av mennesker. I noen få sammenhenger vil det sannsynligvis forbli slik, men i nesten alle prosesser der et menneske utfører en oppgave kan en robot bidra.

Det er spesielt såkalte samarbeidende roboter, som ligner mer på menneskets arm og hånd sammenlignet med en vanlig industrirobot, som åpner opp for en rekke nye bruksområder. Selskaper som Universal Robots leverer en rekke ulike robotarmer, sammen med tilleggsutstyr som gjør at roboter kan brukes innenfor praktisk talt alle bransjer.

Er det trygt å jobbe sammen med en robot?

Et av de første spørsmålene mange stiller seg hvis det blir aktuelt å jobbe ved siden av en robot, er om det er trygt? Det er mulig å finne noen ekstremt sjeldne eksempler på ulykker med roboter, men det handler da om gigantiske industriroboter som brukes i for eksempel bilproduksjon. Dette er ulykker som er sammenlignbare med andre arbeidsuhell i slike bransjer, med mye tunge maskiner og utstyr. 

Ved bruk av samarbeidende roboter, som ikke er større enn et menneske og kan ha løftekapasitet ned mot beskjedne 3 kg, er risikoen for uhell lav. Det er selvfølgelig viktig å sette seg in i hvordan selv en mindre robotarm fungerer, men det skal aldri være en skremmende opplevelse å jobbe ved siden av en.

Hva betyr roboter for menneskene de jobber sammen med?

Det var lenge slik at mange var skeptiske til roboter på arbeidsplassen – spesielt med tanke på at de helt eller delvis kunne gjøre ansatte overflødige og føre til arbeidsledighet. I dag ser de aller fleste på bruken av roboter som noe positivt, som bidrar til å eliminere gjentakende, kjedelige eller direkte farlige arbeidsoppgaver. 

Dette er helt åpenbart innenfor oppgaver med svært tunge løft, lakkering eller sveising, der roboter kan ta over jobben i miljøer som er skadelige for mennesker. Innenfor mange andre bransjer og yrkesroller er belastningsskader en stor utfordring, og god ergonomi på arbeidsplassen er ekstremt viktig. Det er spesielt i slike mer normale miljøer at samarbeidende roboter virkelig kan gjøre en innsats.

Uansett hvor kompleks en prosess er, finnes det nesten alltid noen manuelle steg som et menneske ikke trenger å utføre. La oss bruke et tenkt selskap som leverer eksklusive håndlagde sjakkspill som eksempel: 

  • En erfaren og skikkelig håndverker lager selve sjakkbrikkene for hånd, og ser til at hver brikke både ser ut som den skal, men også er helt åpenbart håndlagd.
  • Disse brikkene pakkes så hver for seg på et pent brett, i full sjakkbrettstørrelse. Dette er en ideell oppgave for en samarbeidende robot, som kan utføre den gjentakende oppgaven med å identifisere korrekt brikke, forsiktig løfte den opp og plassere den på rett plass.
  • Til slutt er det et menneske som kontrollerer sluttresultatet, og signerer et kort som legges med i pakken.

I et slikt teoretisk eksempel er det oppgaven som de aller fleste ansatte vil se på som kjedelig, som erstattes med en robot. Det gjør prosessen mer effektiv samtidig som de ansatte får mer tid til å gjøre akkurat det de er best på. 

En ekstra fordel med å bruke en samarbeidende robot, er at den kan tilpasses til endringer i prosessen. Hvis det tenkte selskapet begynner å produsere andre typer spill, er det enkelt å omprogrammere roboten til andre oppgaver. Selv ved midlertidige behov, som å pakke forbrukerpakningene i en større eske, er det mulig å flytte roboten til et annet sted i produksjonslinjen. Det gir også større trygghet ved anskaffelse av fleksible samarbeidende roboter, da det vil være mulig å bruke de på flere steder i bedriften.

Related posts

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.