Sport 

Opprykksdrama på Oslo sin Vestkant

I disse spaltene har vi tidligere vært inne på at fotballen på vestkanten har ligget i dvale etter Lyn sin konkurs i 2010. Nå er imidlertid ski- og fotballklubben på vei tilbake, og den leder an i et durabelig oppgjør om å knipe den ene opprykksplassen i 3. divisjon avdeling 6.
Etter at Lyn gikk på en kjempesmell i den 16. serierunden i toppkampen borte mot Junkeren er det bare fire poeng som skiller Lyn på førsteplass og Frigg på femte. Mellom de to vestkantlagene ligger tre nordnorske lag, og det blir et gigantisk rotterace om å ta den siste opprykksplassen utover høsten. 

Kan Lyn komme tilbake dit de hører hjemme?

Det er likevel ingen tvil om at det er plass til en til klubb på nivå med Vålerenga, og enkelte vil sågar hevde at en såpass stor og delt by som Oslo bør ha plass til to topplag. Det er ikke et dristig oddstips at Lyn igjen kan møte lokale lag som Strømsgodset i Eliteserien, men på kort sikt handler det om å få etablert et lag i OBOS-ligaen med en sunn økonomi og en solid tilhengerskare. Med tanke på at det finnes lag på nivå 2 i Norge som trekker en håndfull tilskuere og drives på amatørnivå, tror vi at det også er i norsk fotballs interesse å få en klubb fra Oslo tilbake i de to landsdekkende divisjonene.

Lyn har publikumsgrunnlaget …

Det er uansett imponerende hvordan Lyn har klart å starte på en ny giv etter at opprykket glapp på sureste vis forrige sesong. Fadesen hjemme mot Korsvoll kommer til å plage klubben et stykke framover, men over 2000 tilskuere på en kamp på nivå fire i norsk fotball viser at interessen for Lyn ligger latent på Vestkanten. En oppbygging av et nytt lag med lokale spillere bør derfor absolutt ha potensial til å trekke 5-6000 tilskuere på de to øverste nivåene i Norge, men da er det nødvendig med en oppgradering av fasilitetene.

… men mangler eget stadion

Det mangler ikke på idrettsanlegg i Oslo Vest. Vi snakker tross alt om området som huser Norges nasjonalanlegg i fotball, men Ullevaal er altfor stor for en klubb på Lyns størrelse. Det bør allikevel finnes nok av tomter på Vestkanten hvor man for eksempel kan slå seg sammen med Stabæk og bygge et enkelt stadion med plass til 8000 tilskuere. Eventuelt større kamper og lokaloppgjør kan således flyttes til Ullevaal ved behov.
 

Frigg har funnet nivået

Et lignende potensiale ser vi ikke i Frigg, og klubben har heller ikke de samme tradisjonene og ambisjonene som Lyn. Frigg passer perfekt som en breddeklubb på nivå 4, og kan gi et utmerket tilbud til spillere som enten ikke er gode nok til å spille på et høyere nivå, eller som ønsker å trappe ned på satsingen. Fotballpyramiden i Oslo-fotballen er derfor ikke helt skjev. Vålerenga, Skeid og Frigg spiller i dag i divisjonene hvor klubbene hører hjemme, og det er etter vår mening Lyn som må ta ansvar, sånn at hovedstaden igjen får to klubber blant de 32 beste lagene i Norge.
 
 

Related posts

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.