Musikk & kultur 

Hipp Vipp Hurra: Bli med å feire Sveriges nasjonaldag på Vippa!

Sverige inntar Vippa når den svenske ambassaden inviterer til feiring av Sveriges nasjonaldag onsdag 6. juni. I anledning Ingmar Bergmans 100-årsjubileum, blir det filmvisning, foredrag om «den svenske synden» og fokus på regissørens yndlingssted Gotland!

Nasjonaldagen markeres med et fullspekket program bestående av musikalske innslag, Sverige-quiz, mat og filmvisning. Ta med deg gode venner og opplev Ingmar Bergmans klassiker «Sommeren med Monika» arrangert av Cinemateket og Oslo Pix filmfestival. Filmen vises i anledning Ingmar Bergmans 100-årsjubileum. Regissøren var bosatt på Fårö utenfor øya Gotland, hvor mange av filmene hans også utspiller seg.

Arrangementet er Sveriges offisielle feiring av nasjonaldagen og Sveriges ambassadør Axel Wernhoff med gjester er tilstede under feiringen.

Spisestedene på Vippa serverer retter med svensk vri, det fins blå-gul drikke i baren for de tørste, og svensk fika for de som er glad i det søte. Det blir også fremført svenske toner fra Oslo-gruppa The Monday People.

Program for dagen:

17.15: Introduksjon av Miriam Nabunya, kveldens konferansier
17.30: Nasjonaldagstale fra den svenske ambassadøren, Axel Wernhoff
17.45: Sverige-Quiz
18.15: Musikk med The Monday People
18.30: Sverige-Quiz fortsetter
19.00: Innledning til film ved Kjell Runar Jenssen og Hege Jaer fra Cinemateket
19.15: Filmvisning: Sommeren med Monika

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Om «Sommaren med Monika»:

Harry og Monika møter hverandre en dag på en kafé like i nærheten av der de jobber. Han arbeider på et lager, hun hos en grønnsakhandler. Monika er leken og uredd, og inviterer ublygt den litt mer reserverte gutten med seg ut. Snart er de to kjærester. Både Harry og Monika sliter med måten de blir behandlet på av de som er eldre enn dem, det være seg småfulle foreldre, klåfingrede bud eller trangsynte sjefer. En dag får Monika nok og stikker av. Hun og Harry søker tilflukt i en liten snekke og drar av gårde til holmer, sol og et blått hav. «Vi har gjort opprør!» roper de fornøyd, men snart innhenter virkeligheten dem.

Regi: Ingmar Bergman // Språk: Svensk // Lengde: 1 t. 36 min.

Ingmar Bergmans Gotland

Fårö utenfor Gotland var den verdenskjente regissørens hjem i over 40 år. De tidligere eiendommene hans på Fårö er i dag omgjort til kunstnersenteret Bergman Center. Senteret fungerer som en møteplass for mennesker som arbeider med musikk, film, foto, teater og litteratur.

Gotland er Sveriges mest solrike sted og svenskenes ubestridte sommerparadis. Sveriges største øy er et unikt sted med vakker natur, spennende spisesteder og historiske attraksjoner. Visby på Gotland var tidligere en viktig Hansaby og står i dag på UNESCOs verdensarvliste. Øya er også kjent for sine lange finkornede sandstrender, trøfler og de spesielle steinformasjonene som kalles rauker.

I perioden 5. juli til 9. august 2018 tilbyr SAS en sommerrute som går direkte mellom Oslo Lufthavn Gardermoen og Visby på Gotland, med to ukentlige avganger, på torsdag og søndag og avgang fra Visby samme dagene.

Les mer om Gotland her

Om Oslo Pix filmfestival

Oslo Pix filmfestival er en publikumsfestival som skal gi Oslofolk – og andre folk som vil ta turen til byen – det beste innen europeisk og nordamerikansk film, med et særlig fokus på nordisk film. 4.-10. juni 2018 ruller vi ut den røde løperen, og det er duket for den andre utgaven av Oslo Pix – hovedstadens nye internasjonale filmfestival.

Sveriges nasjonaldag

Sveriges nasjonaldag og svenska flaggans dag feires den 6. juni hvert år, og markerer både årsdagen for Gustav Vasas tronbestigelse 1523 og regjeringsformen av 1809. Dagen ble første gang feiret på Skansen i Stockholm i 1892, men fikk rang av offisiell nasjonaldag i 1983, og ble først en fridag for svenskene i 2005.

Related posts

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.