Musikk & kultur 

Mange tradisjoner i jule- og førjulstiden

Nå går vi inn i adventstiden og med det nærmer julen seg med raske skritt. Rundt om i Norges langstrakte land forberedes det til feiring av godt innarbeidede tradisjoner. Uansett om man er en storfamilie, vennegjeng eller sitter alene. Alle har noen tradisjoner og vaner i juletiden.

Det er ikke bare julegløgg og pepperkaker som setter julestemningen igang for folk rundt om. Noen shar Norges håndballjenters mesterskap som adventstradisjon som oppkjøring til julen, og andre bruker juletiden til å dyrke andre interesser som å spille spill og spilleautomater.

Syv slag julekaker

For mange er en av julen og adventstidens store tradisjoner å få bakt syv slag med julekaker. Baker man dem har man fullt opp alle de fire adventshelgene. En flott tradisjon hvor hele familien kan samles rundt kjøkkenbordet og kose seg med bakst, prøvesmaking og sosialt samvær. Noe man kanskje ikke har for mye av i dagens travle samfunn.

Hvis du lurer på hva de syv slagene med julekaker er, så har vi svaret til deg her;

Fra gammelt av ble disse regnet som ”de syv”:

Sandkaker
Pepperkaker
Fattigmann
Goro
Berlinerkranser
Krumkaker
Serinakaker

Hele verden har juletradisjoner

Mange av tradisjonene vi har i Norge er ikke urnorske, men importert til Norge med hjemvendte nordmenn eller immigranter som har påvirket det norske.

En av tradisjonene i vårt naboland Sverige er fra Gävle hvor det hvert år blir bygget en stor julebukk midt på torget i byen. Dette har vært en tradisjon siden helt tilbake til 1966.
Dette har imidlertid ført med seg en annen «tradisjon». For den blir forsøkt påtent og brent ned, noe som har skjedd hele 26 ganger siden man startet med denne tradisjonen.

Har du lyst til å følge med hvordan det ser ut og hvordan det går med julebukken, så kan du følge live streaming av den her.

Julebord en gammel tradisjon

Julebord er ingen nymotens påfunn. Julebordet har røtter helt tilbake til middelalderen hvor det var vanlig å la julematen stå fremme hele jula så fattige og omstreifere kunne forsyne seg. I dagens moderne samfunn har det blitt til god forretning for restauranter, partyarrangører, fergeselskaper som DFDS, ,Fjordline, Colorline og Stena Line som arrangerer julebordscruise for både større selskaper og enkeltpersoner. Drosjenæringen nyter også godt av julebordssesongen når Ola Nordmann har fått i seg både nok og kanskje litt for mye av god mat og drikke.
For det er ingen hemmelighet at det fortæres store mengder med alkohol i denne førjulstiden. Noe som også medfører noe mer ordensforstyrrelser og kø på legevakten. Noe som også nesten kan kalles tradisjon.

Related posts

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.