Nyheter 

Fra «norsk nok» til norsk +

InterBridge og Nobels Fredssenter går sammen om en dugnad mot utenforskap og inviterer til workshop for ungdom onsdag 5. april.

Hva skal til for å være norsk nok? Det er et spørsmål som har vært mye diskutert i det siste. Mange opplever å falle utenfor fordi de ikke føler seg hjemme i en snever definisjon av hva det vil si å være norsk. Vi mener det er på tide å slutte å snakke om «norsk nok» og begynne å snakke om NORSK +.

Verden blir stadig mer globalisert og det norske samfunnet mer og mer mangfoldig. Samtidig er diskusjonen om hva som er norsk blitt mer og mer polarisert.

Det settes mer fokus på forskjeller enn likheter. Det er mer snakk om mangler enn om muligheter. Vi har fått en debatt som fremmer splittelse i stedet for samhold.

-I denne debatten har det blitt vanlig å bruke uttrykk som «norsk nok», sier Nassima Dzair, CEO i InterBridge. – Når man spør om noen er «norsk nok» gir man signaler om at vedkommende ikke er fullstendig, ikke er bra nok og ikke passer inn. Det er symptom på sosial eksklusjon og utenforskap. Utenforskap er fælt for dem som rammes; det påvirker helsen, evnen til å fullføre skolen og få seg en jobb. Utenforskap er også ille for samfunnet. Ifølge vår egen statsminister taper Norge minst 10 millioner kroner på hver 20-åring som ikke klarer å komme seg innenfor, og få seg en jobb og bidra til samfunnet. Vi har ikke råd til at folk føler seg utafor!

For å bidra til en mindre polarisert debatt og skape dialog om hva det vil si å være norsk i 2017, inviterer InterBridge og Nobels Fredssenter til seminar og workshop for ungdom onsdag 5. april kl. 18.00 – 21.00.

Det blir foredrag med både professor Per Fugelli og samfunnsdebattant Umar Ashraf, og i panelet sitter blant andre Johan Brand fra Kahoot!, toppidrettsutøveren Birgit Skarstein og Fritt Ord-prisvinner Nancy Herz. For fullt program, se Nobels Fredssenter hjemmesider.

Etter seminaret (ca kl. 19.30) blir det workshop for ungdom mellom 13 og 20 år. Her får ungdom verktøy som kan hjelpe dem å finne sin egen identitet og gå fra «utafor» til «innafor».

-Noen lurer kanskje på hvorfor et slikt arrangement hører hjemme på Nobels Fredssenter, sier Fredssenterets direktør Liv Tørres. -Det er fordi fredsbygging handler om å bygge toleranse og forståelse. For å unngå at konflikter utvikler seg må vi skape en dialog mellom mennesker som i utgangspunktet har ulike ståsted. Dialog mellom to helt like parter er sjelden noe problem.

Related posts

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.