Karin Hindsbo | Foto: Dag FosseMusikk & kultur 

Karin Hindsbo blir ny direktør ved Nasjonalmuseet

Karin Hindsbo (42) blir Audun Eckhoffs etterfølger som direktør ved Nasjonalmuseet, for en åremålsperiode på seks år. Hindsbo kommer fra jobben som direktør for KODE Kunstmuseene i Bergen. Hun tiltrer stillingen 1. juni 2017.

– Nasjonalmuseet er en av de aller viktigste kulturinstitusjonene i Norden. Nå står vi foran museets mest spennende periode, på vei mot nytt bygg på Vestbanen i 2020. Her ligger en historisk satsning på kunst, og jeg gleder meg stort til å være med på å forme fremtidens nasjonalmuseum, sier Karin Hindsbo.

Fornøyd styreleder

Karin Hindsbo kommer fra stillingen som direktør ved KODE, der hun har lykkes med å modernisere museet og gjøre det relevant og attraktivt for stadig nye publikumsgrupper.

– Karin Hindsbo er en av Nordens dyktigste museumsledere, og vil være rett kvinne til å lede Nasjonalmuseet inn i en avgjørende epoke. Styret har vektlagt hennes tunge ledererfaring og erfaring fra lederskap i omstilling, kunstfaglige bakgrunn, hennes sterke formidlingsevne og evne til snakke frem kunsten i et samfunnsperspektiv, sier styreleder Linda Bernander Silseth.

– Jeg er veldig glad for den tillit styret her gir meg og er også svært ydmyk, sier Hindsbo, jeg gleder meg til et godt og tett samarbeid med et kompetent styre og ikke minst de mange utrolig flinke ansatte i Nasjonalmuseet.

Skape entusiasme rundt kunst

– Nasjonalmuseets sentrale oppgave er å ta vare på Norges kulturarv. Samtidig har vi et ansvar for å skape entusiasme rundt vår fantastiske samling og tydelig vise hvilken sentral rolle kunsten spiller i samfunnet, sier den påtroppende direktøren.

– Vi lever i en digital tid, en verden full av visuell kommunikasjon vi ikke nødvendigvis skjønner. Bilder spres med lynets hastighet, mellom kontinenter og kulturer. Ser vi disse bildene på samme måte? Skjønner vi hvilken effekt de kan ha? Kunst er en vei til forståelse. Dette blir utrolig viktig for Nasjonalmuseet fremover: å bruke kunsten til å forstå den verden vi lever i.

Ti års erfaring som toppleder

Karin Hindsbo har en mastergrad i kunsthistorie fra Aarhus Universitet. Med tre år som direktør ved KODE i Bergen og to år som direktør ved Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand har hun fem års erfaring som leder i norsk kulturliv. Totalt har hun over ti års erfaring som toppleder, blant annet også som kunstfaglig leder ved Kunsthall Aarhus og leder for Den frie Udstillingsbygning i København.

Hindsbo er kjent som en synlig, entusiastisk og skrivende kulturleder. Med en rekker artikler i Aftenposten, Morgenbladet, NRK Ytring og Bergens Tidende har hun de siste årene aktivt plassert kunst og kultur i samfunnsdebatten.

Ansettelsesprosessen

Styret har gjennomført en svært grundig ansettelsesprosess, og har landet på den lederen som styret mener vil være til det beste for Nasjonalmuseet fremover. Stillingen ble bredt utlyst i inn- og utland fra 11. november 2016. Styret har vært tett involvert i prosessen, med bistand fra rekrutteringsfirmaet ISCO Group. Det har vært gjort et omfattende arbeid for å kartlegge alle interesserte og kvalifiserte kandidater. Grunnet oppnevnelsen av nytt styre fra 1. januar 2017, ble den opprinnelige søknadsfristen forlenget til 31. januar 2017, og en ny ansettelseskomite nedsatt. Denne har bestått av styreleder Linda Bernander Silseth, nestleder Jan Erik Knarbakk og ansattrepresentant Randi Godø.

– Å ansette en direktør for en ny åremålsperiode er styrets aller viktigste oppgave. Et samlet styre er enige i at Karin Hindsbo vil være den beste til å lede Nasjonalmuseet inn i en ny epoke, med samlokalisering av Norges største kunstsamling på Vestbanen. Jeg ønsker samtidig å takke Audun Eckhoff for en svært viktig og god jobb gjennom en avgjørende og suksessfull fase for Nasjonalmuseet. Jeg vil særlig trekke frem at Eckhoff har etablert en ny organisasjon, har gjennomført en rekke vellykede utstillingsprosjekter og har bidratt til besøksrekord senest i 2016, sier Silseth.

Nasjonalmuseet forvalter og utvikler Norges største og mest betydningsfulle samling av norske og utenlandske, historiske og samtidig verk. I 2020 skal Nasjonalmuseet samles under ett tak på Vestbanen i Oslo – i det som blir Nordens største kunstmuseum.

Related posts

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.