Mat & drikke Reise 

Gourmetmat på fremtidens flyreiser

Alt for lenge har flymat vært forbundet med måltider mange helst vil glemme. Dette vil nå verdens mest premierte flyselskap, Singapore Airlines, sammen med verdens største flykjøkken, Gate Gourmet, få en slutt på. De inviterer derfor fire topprestauranter til å konkurrere om å lage helt nye retter som skal serveres til både økonomi- og businessklasse passasjerer.

Høy lyd blokkerer for god smak, sier forskere. Studier viser at lyd kan blokkere for vår evne til å smake søtt og surt, og saltsmak reduseres med inntil 15 prosent. Umami-smaken er den eneste som er immun overfor flystøy, og det er derfor så mange foretrekker en Bloody Mary i høyden. Oppgaven med å skape flymat på gourmet-nivå gjøres heller ikke enklere av at maten må tilberedes flere timer før avreisen.

Men nå skal altså flymat, i hvert fall hos Singapore Airlines, bli mer velsmakende. Fire danske topprestauranter har tatt utfordringen, og vil konkurrere om å lage nye retter til både økonomi- og businessklasse passasjerer. Planen er at de nye rettene serveres fra januar 2016 på direkteruten fra København til Singapore. En populær rute blant mange nordmenn.

Himmelsk god flymat

– Vår ambisjon er at kvaliteten og smaken skal være så høy at man kan si at flymaten smakte himmelsk, sier Tim Lee, general manager for Singapore Airlines i Norden.

– Vi ønsker oss en meny som har et godt samspill mellom det nordiske og asiatiske kjøkken både i Business- og Economy Class. Vi er utrolig glade for at fire av Danmarks – for ikke å si Nordens – beste restauranter og kokker har takket ja til å delta i prosjektet.

1510Tommy Raanti Daglig leder og kokk. Gastronomisk institutt
Tommy Raanti, kokk og daglig leder i Gastronomisk institutt som blant annet i disse dager utarbeider nye menyer for Stortinget og våre folkevalgte politikere, mener det er fantastisk positivt at flyselskaper som Singapore Airlines tar flymat på alvor.

– Nordmenn er i stadig større grad opptatt av mat, så det at Singapore Airlines nå har invitert noen av Danmarks beste kokker til å lage nye retter er bare rett og slett utrolig positivt. – Ikke minst er det veldig bra at Singapore Airlines også inkluderer økonomiklassen i prosjektet. Raanti mener at det å spise godt er spesielt viktig når man flyr over lengre strekninger.

Raanti får støtte av Helle Ø. Valebrokk, kjent matblogger og norges beste amatørkokk.

– Jeg reiser mye og har dessverre opplevd at matkvaliteten er blitt dårligere og dårligere. På min siste flyreise fikk jeg mat som jeg definerer som uspiselig. Jeg tror flere enn meg gjerne betaler for å spise godt – spesielt når man skal fly langt. Så Singapore Airlines nyhet om at de skal tilby gourmet-mat også for økonomi passasjerer lyder som musikk i mine ører.

Fire topprestuaranter konkurrerer om å levere beste mat

Kiin Kiin, Dragsholm Slot, Studio og Mikkel Maarbjerg, som er en del av makkerparret ”Kirk & Maarbjerg”, skal konkurrere om å utvikle den mest smakfulle flymaten. Første skritt var for kort tid siden en workshop hos Gate Gourmet, der krav til og innsikt i flymat ble gjennomgått. I disse dager sender restaurantene inn sine oppskrifter og menyer. De skal evalueres av et dommerpanel bestående av representanter fra Singapore Airlines, Gate Gourmet og den gastronomiske scene.

Planen er at de nye rettene serveres fra januar 2016 på direkteruten fra København til Singapore. Gobitene vil på sikt også serveres på andre av selskapets flyvninger, men den nøyaktige planen for dette er ikke endelig fastlagt.

Related posts

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.