Belysning i nye hus

Når man bygger hus er det mye å tenke på, men noe av det viktigste for bra innemiljø og trivsel er riktig belysning. Det kan også bli kostbart, så det er viktig å ha god oversikt over hva man ønsker.

Gangen / hallen

I gangen ønsker de fleste godt lys da det er det første rommet man blir møtt med i huset. Spotter eller taklampe er det mest vanlige her, man ønsker ikke gulvlamper som står i veien og lager rot. En nyere trend er å felle ned en eller flere spotter i gulvet for en litt annerledes look.

Bad
Badet er rommet hvor man skal slappe av med en dusj, et varmt bad om kvelden og ta vare på seg selv. Men det er også der stressende morgener med dårlig tid begynner, da er det viktig å ha orden i sakene. Godt lys når man skal stelle seg om morgenen er en forutsetning. Her er også spotter vanlig og gir godt og jevnt lys. I tillegg kan det være fint å ha sterkere lys over speilet. Det er ikke veldig sjarmerende med sminke på avveie i ansiktet fordi lyset svikter.

Kjøkken
Kjøkkenet kalles husets hjerte. Her tilbringes mye tid med familien under matlaging, lekselesing og andre felles aktiviteter. Mange har for lite lys på kjøkkenet og det kan være svært irriterende å ikke se ordentlig når man lager mat. Kjøkkenet er derfor (i tilegg til stuen) plassen man burde legge mest penger i riktig belysning. Mange velger også her spotter i taket, i tillegg til godt lys over komfyr og benker hvor matlaging skal foregå. En lekker taklampe kan også være fint et blikkfang over spiseplassen.

Stuen

Stua er plassen man kan fylle opp med lamper i alle størrelser og fasonger- avhengig av stilen du ønsker å ha. En fjong lysekrone over langbordet, små fargerike bordlamper eller en diger IKEA-lampe i taket. Det er likevel noen ting man bør tenke på også i stuen. For det første: dette rommet brukes som regel mye og er et fellesareal. Det skal være rom for avslapping (lurt med dimmemuligheter) tv-titting og lesing. I lesekroken kan en egen leselampe være lurt, det finnes alt fra stålamper som du nesten ikke ser til høye stålamper med digre skjermer.

Uansett hva man velger av belysning, vil man fort forstå at det er viktig for bruken av huset. Hvem har ikke irritert seg over dårlig lys i forskjellige situasjoner? Man kan alltid kjøpe flere lamper etterhvert som man ser mangelen – men det letteste er likevel å installer gode løsninger når huset er nytt.

Related posts

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.