Rekord i betalingsvansker
Siden i sommer har antallet nordmenn med betalingsanmerkning økt med 26 000. Til sammen har nå 216 840 nordmenn 29,6 milliarder kroner i ubetalte krav.
– Det er to rekorder på én gang. Aldri før har så mange skyldt så mye, sier direktør Gabor Molnar i Experian, en global leverandør av informasjonstjenester.
Antall betalingsanmerkinger går vanligvis ned om sommeren og opp igjen utover høsten, men det er nå 17 000 flere som har betalingsanmerkning enn for ett år siden. Skyldig beløp har økt med seks milliarder kroner på ett år.
– Økningen er veldig stor og alvorlig. En betalingsanmerkning innebærer at ett eller flere inkassokrav er forfalt, og det går gjerne flere måneder før en betalingsanmerkning registreres, sier direktør Rolf Wilhelmsen i inkassoselskapet Aktiv Kapital.
Flere inkassosaker
Wilhelmsen mener tallene reflekterer at mange har kommet i et økonomisk uføre i år.
– I første halvår ble det registrert rekordmange inkassosaker, og vi har grunn til å tro at mange av disse forfalte kravene har ført til betalingsanmerkning i høst, sier direktøren i Aktiv Kapital.
At godt over 216 000 nordmenn har kommet i en slik situasjon, beskriver han som betenkelig.
– Betalingsanmerkninger registreres av landets kredittopplysningsbyråer. Når man søker om lån og kreditter er det vanlig å bli kredittvurdert. Med betalingsanmerkning heftende ved seg, vil det være vanskelig å få alt fra banklån til mobilabonnement.
Flest lavlønte
Fem av seks som ikke gjør opp for seg er menn, og gjennomsnittsalderen er 41 år. De fleste som pådrar seg betalingsanmerkning har en nettoinntekt som ligger langt under gjennomsnittet.
– Tallene viser at i aldersgrupppen 45-49 er gjennomsnittsinntekten 100 000 kroner lavere for de som har betalingsanmerkning enn de som ikke har det, sier Gabor Molnar i Experian.
I denne aldersgruppen er det svært mange dårlige betalere. Folk flest har sin høyeste inntekt når man nærmer seg 50 år.
Prioriterer lån
Ifølge Aktiv Kapital er det mange årsaker til at folk ikke gjør opp for seg.
– Å miste jobben eller samlivsbrudd innebærer vanligvis at man får forverret privatøkonomi. I tillegg ser vi dessverre at det er en tendens til at mange kort og godt lever over evne og påtar seg forpliktelser de ikke er i stand til å betjene, sier Rolf Wilhelmsen.
Når man får redusert inntekt, vil folk flest betale viktige fakturaer som boliglån og strømregninger først, mens andre regninger kan bli liggende.