Helse & skjønnhet 

Unngå hull i tennene

Daglig utsettes tennene dine for syreangrep gjennom inntak av mat og drikke. Anbefalinger om å spise hyppige og små måltider slår ofte negativt ut for tannhelsen. Flere og flere tannleger melder om syreskader grunnet hyppige inntak av syrlige matvarer og drikke som skader tennene.

Det er blitt mer og mer fokus på at vi mennesker skal leve og spise sunt. Men en viktig ting å tenke på er at den sunne livstilen vår som vi har sånn fokus på ikke nødvendigvis er så heldig for tennene våre. Vi spiser gjerne oftere enn før, gjerne opptil 5-6 måltider til dagen samtidig som vi går rundt å drikker fra flasker gjennom hele dagen. Vi drikker mye søt drikke og spiser mer og mer frukt. Det som du kanskje skulle tro var så sunt som for eksempel vann tilsatt smak, er ikke heldig for tennene. Heller ikke frukt er bra for tennene, og særlig sitrusfrukter tærer veldig på emaljen.
Tannleger i Norge melder om at livstilsendringene til Nordmenn i senere tid har gitt synlige skader på tennene. Statistikk viser at så mye som over 45% av befolkningen over 18 år har skader på tennene grunnet livsstilen.

Her er noen gode tips til hvordan dere kan unngå syreskader på tennene og opprettholde en god munnhygiene:
– Prøv å holde antall måltider til 3 pr dag.
– Unngå smådrikking gjennom hele dagen. Rent vann fra springen er unntaket.
– Puss tennene morgen og kveld.
– Bruk skyllemiddel med fluor morgen og kveld.
– Bruk tanntråd morgen og kveld.
– Unngå søtholdig drikke, dette inkluderer lightbrus.
– Unngå mye frukt og da spesielt sitrusfrukter.
– Ikke puss tennene rett etter et måltid eller drikke. La spyttet få nøytalisere PH verdien i munnen i ihvertfall 30 minutter.
– Unngå drikker med mye syre, som f.eks Cola og Appelsinjuice.
– Puss ikke tennene for hardt.
– Gå regelmessig til tannlegen.

Ønsker du å lese mer om tannhelse og munnhygiene anbefaler vi siden tannlegeguiden.org

Related posts

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.