Nyheter Økonomi 

Flere unge shopper jobber

Unge med høy utdanning tester bevisst flere arbeidsgivere på vei til drømmejobben.

– Den tiden er over da det bare var arbeidsgivere som testet ut mulige medarbeidere. Nå er det også omvendt, sier konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower.

Mange er selektive og går etter arbeidsgivere som gjør seg godt på CV-en. Det er særlig nyutdannede ingeniører og økonomer som jobber målrettet med å skaffe seg relevant praksis.

– Stadig flere nyutdannede fra høyskoler og universiteter kommer til bemanningsbransjen for å få praksis i attraktive bedrifter. De tenker karriere og utvikling fra første stund, sier hun.

For arbeidsgiverne betyr det at nyutdannende kikker dem i kortene.

– De mest attraktive arbeidsgiverne er de som følger opp ungdommene og legger til rette for opplæring og utvikling. Det gir de unge klart uttrykk for, sier Brath.

<strong>Skifter beite</strong>
En av fire ungdommer i Norge har fått jobb gjennom bemanningsselskaper.

– Bransjen er en viktig inngangport til arbeidslivet for mange. Ikke bare for å få vist seg fram til arbeidsgivere. Stadig flere får hjelp til å bygge karrieren, sier fagsjef Even Hagelien i NHO Service.

Bemanningsselskapet Academic Work er Nordens største arbeidsgiver for studenter og nyutdannende akademikere, og formidler hvert år jobber til rundt 2000 norske studenter.

– Det er lenge siden studenter bare jobbet for pengene. I dag er det relevant praksis som gjelder og mange shopper kompetanse, sier daglig leder Richard Nordell.

Mange velger bevisst å skifte jobb flere ganger for å få fart på karrieren.

– Det er ikke gjort undersøkelser på dette, men en generell oppfatning er at andelen som skifter jobb etter ett til tre år øker. Det er færre som står i jobben tre til fem år før de skifter beite.
<strong>
Jobben som passer</strong>
Det tar gjerne to-tre jobber før man for alvor kommer på plass i arbeidslivet og finner jobben som virkelig passer, mener han.

– Prosessen går ofte fortere og bedre når man jobber gjennom et bemanningsselskap. Vi har et tett forhold både til jobbsøkerne og arbeidsgiverne og fanger opp behov og konflikter underveis, sier Nordell.

Men mange og hyppige jobbskifter har også ulemper.

– Nyutdannede forstår ikke alltid at det kan ta lang tid før de er i stand til å skape resultater og utvikle jobben videre. Mange slutter når de begynner å gjøre virkelig nytte for seg, sier han.

Related posts

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.