Nyheter Økonomi 

Dobling av inkasso på 10 år

I første halvår mottok inkassoselskapene 2,8 millioner saker. Det er like mange saker som i hele 2000.

2,8 millioner nye inkassosaker er 66 800 flere enn i samme periode i fjor, og det høyeste antallet som noen gang er registrert, viser tall fra Finanstilsynet.

– Veksten har vært dramatisk de siste årene. I år er det ikke usannsynlig at vi kommer til å passere fjorårets nivå på 5,2 millioner nye saker, sier direktør Rolf Wilhelmsen i Aktiv Kapital, et av landets største inkassoselskaper.

I første halvår ble det betalt inn 10,6 milliarder kroner i inkassokrav, en økning på fem prosent fra samme periode i fjor.

Flere på fote igjen

En positiv utvikling er at det er flere enn i fjor som betaler kravene, mener Wilhelmsen.

– I år er det en markert nedgang i antall personer som har betalingsanmerkning. I fjor var det nesten 200 000 som hadde slike anmerkninger, men nå er antallet under 190 000, sier han.

Antall nordmenn med betalingsanmerkning lå på rundt 160 000 i både 2006 og 2007.

– Med finanskrisen fikk flere alvorlige betalingsvansker. Til nå i år har vi sett at en del har kommet seg ut av problemene. Samtidig er det slik at flere enn før har virkelig store økonomiske problemer, sier inkassodirektøren i Aktiv Kapital.

I gjennomsnitt skylder hver enkelt som har betalingsanmerkning 140 000 kroner, en økning fra 115 000 kroner per september i fjor. Snittinntekten til skyldnerne er rundt 50 000 kroner lavere enn for nordmenn flest.

Menn på 42
Menn utgjør 65 prosent av dem som har betalingsvansker, og gjennomsnittsalderen er 42 år.

– Betalingsproblemer kan ramme alle, da årsakene ofte er sykdom, skilsmisse eller arbeidsløshet. For mange næringsdrivende er det også kritisk for privatøkonomien om bedriften går konkurs, sier Wilhelmsen.

Folk som flytter ofte er også overrepresentert i statistikken over folk med inkassokrav og betalingsanmerkning.

Inntektene til inkassoselskapene økte med mer beskjedne 1,8 prosent i første halvår, viser tallene fra Finanstilsynet. Det skyldes i hovedsak at inkassosalæret ble kraftig redusert ved årsskiftet.

Related posts

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.