Påskesolen kan være sterkere enn du tror

Nå er påskeferien i gang, og nordmenn valfarter til fjellet. Det er ikke bare meldt solskinn og deilig påskevær, og derfor lar vi solkremen ligge igjen hjemme. Men det kan vi komme til å angre på. Solens farlige UV-stråler trenger lett gjennom skyer og tåkelag, og vi kan også i overskyet vær fort bli forbrent hvis vi ikke tar våre forhåndsregler.

– Det er veldig mange som glemmer igjen solkremen hjemme når de skal på påskefjellet. Alt for mange finner frem en gammel solkrem som har ligget på hytta i flere år, og smører seg inn med den i god tro. Mange har også en oppfatning om at de sikkert ikke blir brent når sola ikke skinner fra skyfri himmel, men vi kan alle fort bli forbrent selv i overskyet vær, sier fagansvarlig Hanne Andresen i Vitusapotek.

En solkrem som har gått ut på dato kan ha liten eller ingen effekt som UV-beskyttelse. Man bør derfor alltid sjekke datoen på solkremen og være oppmerksom på at kremene som regel ikke har holdbarhet lenger enn et par sesonger.

– Man bør minimum bruke solfaktor 15 i ansiktet, og det er lurt å bruke en krem som er spesielt beregnet på ansikt og ikke på kroppen. En kroppskrem inneholder mer olje som fort tetter igjen porene og gir uren hud. Til ansiktet skal man bruke en solkrem med lettere konsistens, forteller Andresen.

På tredjeplass for forekomst av hudkreft
Hele 50 prosent av befolkningen i Norge har blitt solbrent i løpet av det siste året. Norge ligger på tredjeplass i verden når det gjelder forekomst av hudkreft, med kun New Zealand og Australia foran seg. I følge en MMI-undersøkelse gjennomført på oppdrag fra Statens strålevern og Kreftforeningen, kommer det frem at det er oppsiktsvekkende mange som ikke smører seg i Norge, fordi de tror at solen i Norge ikke er noe sterk.

– Man smører seg på Sydentur, men ikke på fjellet i Norge. Det man glemmer, er at solen på fjellet i Norge kan være mye sterkere enn solen i et sydlig land, fortsetter Andresen.

Personer i alderen 15 – 24 år utmerker seg negativt ved at de utsetter seg for mye UV-stråling, beskytter seg mindre og går oftere i solarium enn gjennomsnittet. Menn viser seg å bli oftere og mer solbrente enn kvinner, noe som henger sammen med at de er mer slurvete med smøringen.

Dersom uhellet er ute
Dersom man blir solbrent i påsken er det viktig å behandle de utsatte hudområdene riktig. Hanne Andresen nevner følgende man skal gjøre dersom man blir solbrent:

  • Ta en dusj for å vaske bort rester av solkrem.
  • Hvis huden føles brennende, kjøl ned huden i minst 15 minutter med en kald dusj, kalde omslag eller ispose.
  • Benytt deretter enten en rik fuktighetskrem eller en after sun krem. Gjenta flere ganger daglig.
  • Aloe vera kan virke lindrende og har en kjølende effekt på huden.
  • Vitusapotek har reseptfrie kremer og linimenter som demper smerte og kløe på solbrente hudområder med lettere forbrenning. Du kan eventuelt bruke en mild hydrokortisonkrem/salve (1 %) som i tillegg demper betennelsen.
  • Unngå opphold i solen i 2-3 dager etter at du er blitt solbrent. Må du være utendørs kort tid etter at du er blitt solbrent, ta på godt med klær.

Related posts

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.