Elendig pantetall på energidrikk truer returprosenten: Petter Northug engasjerer seg for bedre retur

I fjor eksploderte salget av energidrikk på boks i Norge. Samtidig dukket de samme produktene opp som verstinger på pantestatistikken, flere med under 50 prosent retur. Nå engasjerer Petter Northug seg for å gjøre løfte energidrikken til pantevinnere.

I 2009 ble det pantet 306 millioner bokser som ga 5400 tonn aluminium til nye bokser. Rundt 90 prosent av boksene pantes og ved 95 prosent retur forsvinner miljøavgiftene fullstendig og boksene blir enda billigere. Samtidig som salget av energidrikk på boks eksploderte, viste seg at disse produktene hadde svært lave returtall. Med et returtall på rundt 50 prosent i retur, truer energiboksen med å trekke den totale returen ned og miljøavgiftene opp. Det vil betyr dyrere drikkevarebokser i butikken.

Northug på sporet
En som har bidratt til økningen i energidrikksalget er Red Bulls frontfigur Petter Northug. Men verken Resirk, Red Bull eller Petter Northug selv ville akseptere at bare halvparten av Red Bull-boksene som kjøpes blir pantet. Det ble begynnelsen på et samarbeid om å få energidrikkene inn på pantetoppen.

– Jeg lever av å gå på ski, og er tett på naturen. Derfor er jeg ekstra opptatt av å ta vare på miljøet og klimaet. Som forbilde for andre vil jeg gjøre mitt for å bidra til høyere retur på Red Bull og andre energidrikker. Alle som drikker energidrikk, bør ha krefter til å komme seg til nærmeste pantested også, sier Petter Northug, som villig stilte opp som frontfigur i en pantekampanje.

Pant på farten
En pantet boks blir gjenvúnnet til en ny boks, i et evig kretsløp. Å lage boks av boks krever bare 5 prosent av energien i forhold til å lage en helt ny aluminiumsboks.

– Det er enorme utgifter å spare på energibruken, hvis man klarer å få folk til å pante energidrikken, sier adm. direktør Kjell Olav A. Maldum i Resirk.

– Det er vanskelig å si hvorfor akkurat energidrikkene ikke blir pantet. En grunn kan være at folk ikke vet at det er pant på slike bokser. Dette er også produkter som drikkes én om gangen når folk er på farten, og kan kanskje derfor lettere havne i søpla, sier pantedirektøren. Han tror heller ikke alle er klar over hvor tilgjengelig panteordningen faktisk er.

Alle som selger bokser og flasker med pantemerke er forpliktet til å gi pant. I Norge finnes over 10 000 pantesteder, inkludert kiosker, bensinstasjoner og marinaer.

Related posts

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.