Selvaag står fast på regnestykket: Nye krav gjør leiligheter 430 000 kroner dyrere

Det har vært flere reaksjoner på Selvaags beregninger på hvor mye dyrere nye boliger vil bli som følge av krav om universell tilgjengelighet i den nye plan- og bygningsloven. Administrerende direktør i Selvaag Bolig, Baard Schumann, sier at Selvaag står fast ved sine beregninger.

– Blant andre Liv Signe Navarsete og Karin Andersen mener at våre beregninger er feil. Vi er sikre på at de stemmer. Enkelte leiligheter på 46 kvadratmeter i blokker på mellom tre og fem etasjer, vil bli 430 000 kroner dyrere å bygge. Av dette er 211 000 kroner direkte forbundet med krav om universell tilgjengelighet. Resten er på grunn av energiforskifter. Vi har over 10 000 boliger under utvikling, og har regnet nøye på dette, forklarer Schumann.

Dyrt bad
– Et bad med plass til snusirkel for rullestol vil måtte bygges 1,5 kvadratmeter større. I små leiligheter er dette plass som må bygges i tillegg. Badene blir omlag to kvadratmeter større. Ett av soverommene må også utvides med fire kvadratmeter. I de minste boligene våre på 46 kvadratmeter kan vi kan ikke ta denne plassen fra andre steder i leiligheten. Resultatet er hele arealet i disse leilighetene må utvides til 52 kvadratmeter. Med en rimelig byggekostnad på 15 000 kroner per kvadratmeter, vil dette alene gi en prisøkning på 90 000 kroner, sier Schumann.

Dispensasjon
Schumann presiserer at Selvaag er positive til de nye forskriftene om universell tilgjengelighet.

– Dette er i utgangspunktet et godt tiltak, og 90 prosent av våre leiligheter kommer til å følge den nye standarden. Vi mener imidlertid at det må gis dispensasjon for enkelte boligtyper for at også de med begrensede økonomiske ressurser skal ha råd til å komme inn på nyboligmarkedet. Økte priser på nye boliger vil selvfølgelig også føre til prisøkning på brukte boliger.

Dette er regnestykket for en leilighet på 46 kvadratmeter:

Energikrav:
Økte isolasjonstykkelser: kr 23 000,00
Balansert ventilasjon: kr 50 000,00
Vannbåren varme kr 40 000,00
Varmesentral (hvor fjernvarme ikke leveres) kr 20 000,00
Tilgjengelighetskrav:
Trinnfri adkomst (tomteareal og gangstier må jevnes ut) kr 11 000,00
Snusirkel til rullestol i alle rom kr 90 000,00
Heis fra og med 3 etasjes bebyggelse kr 111 000,00
Merverdiavgift kr 86 000,00
Totalt kr 430 000,00

Related posts

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.