Lag din egen julemat fra bunn

Å lage julepålegg og julepølser er slett ikke så vanskelig som mange kanskje tror.

– Det er enkelt, og blir både bedre og billigere, forteller kokk i Opplysningskontoret for kjøtt, Magnus Tvedt-Øresland.


Julematen er en av tingene mange nordmenn gleder seg aller mest til når høytiden står for dør. Det er ikke bare ribbe og pinnekjøtt som settes på bordet i de fleste norske hjem, men julen bringer også med seg egne pålegg og pølser som vi ikke spiser resten av året.

Tall fra Opplysningskontoret for kjøtt (OFK) viser at nordmenn kjøper så mye som 800 tonn sylte i forkant av julen. Samtidig viser en undersøkelse at hele seks av ti lager sin egen sylte i julen, eller får hjemmelaget sylte i gave.

– Du trenger ikke å være trollmann eller kokk for å lage et hjemmelaget julepålegg. Med en oppskrift, enkle prinsipper og et par timer til rådighet, kan du lage din egen sylte eller julepostei, sier Magnus Tvedt-Øresland, kokk og informasjonskonsulent i OFK.
 
Få ingredienser
– Noen sier at alt er enkelt for dem som kan det, men de fleste vil oppdage at det er gledelig enkelt å lage pålegg. Billigere er det som regel også, og ofte er det ikke så mange ingredienser som kreves. Det du trenger kan du som regel få kjøpt i en middels stor dagligvareforretning, opplyser Tvedt-Øresland.

Han mener at det å lage julemat sammen setter rammen for et hyggelig juleverksted, enten du får med deg familie eller venner. – Bytt ut trolldeigen med en ribbesylte, og gi heller bort hjemmelaget julemat til foreldre og besteforeldre, det blir garantert suksess, råder Tvedt-Øresland.

Sammen med sin kollega, pølsemakermester Bjørn-Tore Teigen i OFK, viser de hvordan man kan lage både sylterull og hjemmelagde såsisser klare til trekking, i løpet av to timer.

Egne såsisser
For det er ikke bare julepålegget som kan lages på eget kjøkken. Også julepølser og såsisser går det fint an å lage med helt vanlig kjøkkenutstyr.

– Dette er noe alle kan gjøre. Alt du trenger er egentlig medisterdeig og fåretarmer, som kan kjøpes hos en slakter eller i en dagligvarebutikk med godt utvalg. Av utstyr kan du kjøpe enkle engangssprøyteposer i plastikk. For de som har en kjøkkenmaskin, følger det ofte med et pølsejern – som du kanskje aldri har brukt tidligere, sier Teigen.

Mer ærlig mat
– Særlig internasjonalt, men også her hjemme, ser vi en trend der folk blir stadig mer opptatt av ærlig mat. Vi vil vite hva maten vi spiser inneholder og hvor den kommer fra. Lager du din egen sylte eller dine egne såsisser til jul, vet du nøyaktig hva som er i maten. Og du kan trygt servere den til folk med spesielle behov i matveien, som for eksempel allergikere, forteller Teigen.

Sylterull
Ingredienser:
1 kg buklist eller sylteflesk
3 ts salt
1 ts pepper
1 ts malt nellik
½ ts malt allehånde
1 ts malt ingefær
3 ts gelatinpulver

Slik gjør du:
1. Del buklisten i tre lag, som henger sammen. Legg stykket med svorsiden ned. Bruk en skarp kniv og skjœr det øverste laget, men skjœr ikke helt igjennom når du kommer til enden. Snu kjøttstykket med svoren opp og skjœr ut det neste laget, nesten ned mot svoren, uten å skjœre helt igjennom når du kommer til enden. Brett ut de sammenhengende lagene; svoren skal vœre i enden av kjøttstykket.
 
2. Er kjøttstykket fett kan det legges på tynne skiver av magert svinekjøtt. Dryss krydderblandingen jevnt over hele kjøttstykket. Rull sammen. Start rullingen fra motsatt side av svoren, slik at den kommer ytterst. Surr med bomullstråd og pakk den fast inn i et kjøkkenhåndkle. Surr på nytt med bomullstråd.
 
3. Legg sylterullen i kokende vann, kok opp og la trekke på 90 °C i 1 1/2-2 timer. Trekketiden er avhengig av tykkelsen på rullen.
 
4. Avkjøl rullen i 15-20 minutter før den legges i press. Øk presset etter hvert som den avkjøles (til ca. 6 kg). La den ligge i press i et døgn. Sylterullen kan legges i lake til lettsalting i 1-2 døgn hvis den er lite salt. Oppbevar den i oppbevaringslake.
 
PSST:
For en annerledes og spennende variant av sylterullen kan du bytte ut krydderet nellik, allehånde og ingefær med 1 ss tørket salvie eller merian.

Såsisser
Man kan lage såsisser ved å bruke medisterfarse som kjøpes i butikken. Ønskes litt grove såsisser kan man blande inn 20 prosent medisterdeig med farsen. Det krever at man har en kjøkkenmaskin med pølsehorn – for med sprøyteposen blir det litt vanskelig med en grov farse.

Man kan også lage farse selv i en "food prosessor".

Ingredienser:
700 gr medisterdeig
20 gr salt (1 ss)
30 gr potetmel (2,5 ss)
3 dl melk / vann
1/2 ts pepper, malt
1/4 ts ingefær, malt
1/4 ts muskatnøtt, malt
Ønsker man litt ekstra julesmak kan man tilsette 1/4 ts malt nellik.

Medisterdeigen kjøres først i maskinen med salt og krydder. Hel forsiktig i melken mens maskinen går, og tilsett potetmelet til slutt. Pass på at alt er godt blandet og at farsen blir blank og jevn.

Stoppes i fåre-/lammetarm størrelse 20-22, som kan kjøpes hos en slakter. Tvinnes deretter i flotte lenker.

10 meter tarm er til cirka 2 kg såsisser.

Related posts

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.