Medaljedryss over Oslo i kjøtt-NM

{mosimage}Du kan med hell velge både pinnekjøtt, sylte og julepølse fra Oslo-bedriften Nortura i år. Det erklærte 13 fagdommere etter å ha smakt seg gjennom produktene i NM i kjøttprodukter. Totalt tok Oslo hele 22 medaljer i de 11 klassene.

Produsenten Nortura på Løren i Oslo kan nå smykke seg med tittelen Norgesmester, etter at de slo knockout på alle konkurrentene i klassen Sylte med sin Thulefjord-sylte. Det ble klart under premieutdelingen i Norgesmesterskapet i kjøttprodukter, som gikk av stabelen på Grand Hotel i Oslo på torsdag.

– Den sylten var direkte flott å se på, i tillegg til at den var suveren på smak, forteller hoveddommer og pølsemakermester Tore Teigen.

{mosimage}Og sylteklassen var ikke den eneste Nortura fikk medalje i. Til sammen sanket produsenten 16 medaljer, for alt fra håndstekte medisterkaker til eldhusrøkt pinnekjøtt. Edelt metall ble det også for produsentens spekeskinke og salami.

Men Nortura var ikke den eneste produsenten fra Oslo som utmerket seg. Åkeberg Skoglunn Pølsemakeri på Valle fikk blant annet gull for sin shishkebab, og hele fem sølv for sine ulike pølser.

– Kebaben fra Åkeberg Skoglunn er helt overlegen. Den smaker slik ekte kebab skal smake, og kan ikke sammenliknes med det man får kjøpt på gatehjørner rundt omkring i byen. Denne mannen har reist rundt i verden for å lære, og resultatet er noe alle som er glad i kebab bør få med seg, sier Teigen.

Modige produsenter
Hele 460 produkter fra 53 norske kjøttprodusenter ble i år sendt inn til dommerbordet under Norgesmesterskapet i kjøttprodukter. Dommerne rangerer de beste produktene i gull-, sølv- og bronsemedaljer, i tillegg til å kåre én norgesmester i hver klasse, samt utrope årets produkter.

– Årets konkurranse har skilt seg ut på flere måter. Vi har fått inn mange nye og spennende produkter. Vi ser at produsentene er modige, og tør å satse annerledes for å vinne kunder. Dette kommer til syne både i smak og mangfold, sier hoveddommer Teigen.

Bare å glede seg
Nye norgesmestere er nå kåret i alle de 11 klassene, i tillegg til at det er kåret egne vinnere i klasser for økologiske produkter og viltprodukter.

– Dette er en viktig konkurranse både for bransjen og forbrukeren. Her setter de beste fagfolkene i norsk kjøttbransje seg ned og premierer de beste produktene i markedet. Samtidig vet vi at tilbakemeldingene til produsentene er svært verdifull, sier Bjørn-Ole Juul-Hansen, direktør i Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund, som arrangerer Norgesmesterskapet.

Hoveddommer Teigen forteller at nivået på norske kjøttprodukter er blitt betraktelig hevet de siste årene, og anbefaler forbrukerne å smake på årets vinnere, som ifølge pølsemakermesteren er så gode som de kan få blitt. – De produktene som ligger i toppen av klassene er helt suverene, virkelig så bra som de kan lages. Her er det bare å glede seg, sier Teigen.
 (Pressenytt)

Norgesmestere i kjøttprodukter 2008:
Norgesmester Pinnekjøtt: Johs. Jacobsen Kjøtt fra Volda, med sitt Røkt Pinnekjøtt
Norgesmester Pølse: Jens Eide fra Lillesand, med sin Chilipølse
Norgesmester Pålegg: Pers kjøkken fra Sandefjord, med Håndlaget kokt skinke
Norgesmester Julepølse: Leiv Vidar Slakterforening fra Hønefoss, med sin Fin julepølse
Norgesmester spekepølse: Helgeroa Spekevarer fra Helgeroa, med sin Salami med parmesan
Norgesmester Kjøttkaker: A. Idsøe fra Stavanger, med sine Karbonader
Norgesmester Rull: Smedstuen Gård fra Dal, med sin Ribberull
Norgesmester Spekemat: Grilstad fra Trondheim, med sitt Stranda Fenalår (100g)
Norgesmester Sylte: Nortua BA fra Oslo, med sin Thulefjord Sylte
Norgesmester Ferdigmat: Hole Kjøtt fra Ålesund, med sin Italiensk lammeknoke og potetpuré m/trøffelolje
Norgesmester Kjøkkenklart: Finsbråten fra Eidsvoll, med sitt Bacon
Vinner Økologiklasse: Jens Eide fra Lillesand, med sin Øko Lammepølse
Vinner Viltklasse: Jens Eide fra Lillesand, med sin Hjortepaté

Related posts

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.