Trenger seniorer i nedgangstider

Ofte er det seniorene som må gå først når norske bedrifter skal nedbemanne. – Et uheldig valg, mener SSB-forsker Helge Brunborg.

Økonomiske nedgangstider har allerede gitt sine utslag på deler av arbeidsmarkedet, og enkelte bransjer melder om en økende arbeidsledighet i tiden som kommer. Det er først og fremst er seniorene som blir sendt ut døra når krisene rammer bedriftene. – Slik gjør mange bedrifter seg selv en bjørnetjeneste, hevder befolkningsforsker Helge Brunborg i Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Seniorer har ofte lang erfaring og høy produktivitet. Denne kombinasjonen kan være helt avgjørende i trangere tider, og er ikke så lett å erstatte med yngre arbeidstagere. Norske bedriftsledere bør derfor tenke seg om ekstra godt før de lar de eldste gå, sier Brunborg.

Nærende, ikke tærende
Ferske tall fra SSB bekrefter de trendene demografene lenge har varslet; eldrebølgen vil treffe oss med stor kraft. Og den vil treffe snart.

– Vi vil få en mye eldre befolkning enn den vi har i dag. Antall personer som er 67 år og eldre vil høyst sannsynlig vokse fra 614 000 i 2008 til om lag 1,5 millioner i 2060. Og en av de viktigste forutsetningene for at samfunnet klarer å takle denne veksten, er at flere jobber lengre, fastslår Brunborg. – Når tidene blir trangere, er det viktigere enn noen sinne at også de eldste står lenge i arbeid og bidrar som ”nærende” og ikke ”tærende”, legger han til.

Under Arbeidsmiljøkongressen i Bergen neste uke, som er Nordens største kongress for alle som jobber med arbeidsmiljø, vil Brunborg belyse hvordan de kommende befolkningsendringer vil påvirke oss i Norge.

– Dette er et viktig tema. Det kommer store endring i befolkningen og ikke minst i norsk arbeidsmiljø, og dette er norske bedrifter nødt til å forberede seg på, sier Paul Norberg, leder i Arbeidsmiljøsenteret.

Fra Eva Joly til Jan-Paul Brekke

Andre temaer som står på programmet under kongressen er blant annet korrupsjon på norske arbeidsplasser, miljøfokus i næringslivet og konsekvenser av vandring i arbeidsmarkedet. Blant foredragsholderne finnes navn som både Eva Joly, Henrik Syse, Knut Kjeldstali og Jan-Paul Brekke.

Related posts

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.