Mer penger til eldrekultur i statsbudsjettet

{mosimage}

Kulturminister Trond Giske lover mer penger til kulturtilbud for eldre i neste års statsbudsjett. Men Norsk Pensjonistforbund er kritiske til at departementet favoriserer det profesjonelle kulturmiljøet.

Trond Giske kunngjorde onsdag at regjeringen vil øke støtten til kultur for eldre gjennom prosjektet Den kulturelle spaserstokk. Uttalelsen kom på konferansen Aktiv alderdom – aktiv omsorg, som ble arrangert av Norsk Pensjonistforbund (NPF) i samarbeid med Helse- og omsorgsdepartementet.

Ministeren vil ikke røpe nøyaktig hvor stor økningen vil bli, men omtaler Den kulturelle spaserstokk som ”vårt store flaggskip” i kulturelt tilbud til eldre.  – Da vi startet med prosjektet i 2006, bevilget vi 10 millioner kroner, men fikk inn søknader for det firedobbelte. I fjor økte vi til 15 millioner, og jeg kan love en ytterligere i året som kommer, sa Giske på konferansen, der 300 tillitsvalgte pensjonister var tilstede.
{mosimage}

Kan ikke søke
Målet for Den kulturelle spaserstokken er å legge til rette for mer samarbeid mellom kultursektoren og omsorgssektoren, slik at det kan utvikles gode kunst- og kulturprosjekter for eldre lokalt. Landets kommuner inviteres derfor til å søke om midler til gjennomføring av kulturtiltak for eldre, opplyser Kultur- og kirkedepartementet. Men så langt kan bare kommuner søke om midler.
 
– Vi har i dag 171 000 medlemmer fordelt på om lag 1000 lokalforeninger, og arrangerer ukentlig kulturtilbud i form av underholdning og aktiviteter landet over. På den måten når vi allerede den målgruppen Giske prater om. Derfor hadde det vært en stor fordel for landets eldre at Norsk Pensjonistforbund også kunne søke om disse midlene, sier forbundsleder i NPF, Harry Jørgensen.

Han stiller seg skeptisk til departementet favoriserer profesjonelle utøvere fremfor eksisterende kulturtiltak for eldre.

– Det er vel og bra at departementet ønsker å tilby profesjonelle kulturelle aktører, men for den summen som settes av til dette prosjektet rekker ikke Ole Edvard Antonsen spille mange stykker før pengene er brukt opp. Derfor mener vi det er mer nyttig å styrke det kulturelle nettverket som allerede eksisterer i de mange lokalforeninger, sier Jørgensen.

Tar forbundet med på råd
Regjeringen bruker i dag 6 milliarder kroner på kulturtiltak, men kun 15 millioner av disse er i 2008 øremerket eldre gjennom Den kulturelle spaserstokk.

Kulturministeren vil ikke love NPF mer innflytelse over prosjektmidlene. – Dette er så langt et prøveprosjekt i kommunene, og vi er nødt til å evaluere det når det har gått litt lengre tid. Det er ikke umulig at vi bør ha Norsk Pensjonistforbund med på laget, det som i alle fall er sikkert er at forbundet vil bli invitert til å vurdere hva som fungerer bra og hva som ikke gjør det – når den tid kommer, sier Giske.

Related posts

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.