Feirer fårikålens festdag

{mosimage}

Torsdag 25. september fylles fårikålgryter landet over. Da har nemlig den velsmakende, enkle og sosiale nasjonalretten sin egen festdag.

– Alle som vet hvordan de skrur på en kokeplate, kan klare å lage fårikål. Her er det ingen unnskyldning for å ikke invitere til fest den 25., sier Oda Christensen, informasjonsleder ved Opplysningskontoret for kjøtt.

Det var Nitimens lyttere som på 1970-tallet kåret fårikål til Norges nasjonalrett, og i 1997 utropte Opplysningskontoret for kjøtt den siste torsdagen i september til fårikålens offisielle festdag.

– Det er bare rett og rimelig at en nasjonalrett har sin egen festdag. Vi vet at det foregår en mengde arrangementer rundt omkring i landet på denne dagen. Og det er ikke uten grunn at dette er en populær rett. Bedre, rimeligere og enklere festmat skal du lete lenge etter, sier Christensen.

Hun forteller at Norges nasjonalrett kommer til å stå på menyen hos en lang rekke restauranter, institusjoner og private hjem. – Stadig flere er med på hedre fårikålen. Så om du ikke har lyst til å lage selv, eller dersom du søker noen å dele måltidet med, vil du kunne spise fårikål på et spisested eller en institusjon i nærheten, forsikrer Christensen.
{mosimage}

Les også: Slik lager du fårikål!

Ikke kål med fårikål
En forbrukerundersøkelse gjennomført for Opplysningskontoret for kjøtt viser at sju av ti nordmenn spiser fårikål minst én gang i løpet av høsten. Christensen forteller at yngre generasjoner for alvor har fått øynene opp for fårikål.

– En ny fårikålgenerasjon har vokst seg fram blant unge voksne, og det er svært hyggelig å se. Fårikål egner seg utmerket både til familiemiddag og vennefest, sier Christensen. Men hun mener bestemt at denne ene torsdagen i september ikke er dagen for å eksperimentere med nasjonalretten.

– Man trenger slettes ikke gjøre fårikålen til noe mer trendy eller fancy enn det den allerede er. Fårikål skal være fårikål! Men får de som ønsker litt mindre fett, er det selvfølgelig lov å bruke andre deler av lammet i fårikålen, som for eksempel lammebog i skiver, sier Christensen.

Ullen opprinnelse
Opprinnelsen til nasjonalretten er noe ullen. Koking av kjøtt med grønnsaker er for så vidt en eldgammel norsk skikk, men først mot slutten av 1800-tallet ble "Faar i kaal" nevnt i kokebøkene. Mye tyder på at retten oppstod i bymiljøer, hvor både språk og skikker var sterkt påvirket av dansk.

– I "Fuldstændig Norsk Kokebog" av Karen Dorothea Bang fra 1835, finner vi det som kanskje er den eldste oppskriften. Oppskriften heter "Nedlagt Gaas i Hvidkaal", men det står også at fårekjøtt kan brukes i stedet for gås. Gås var nok helst en dansk skikk.  Men vi finner også varianter av fårikål over store deler av verden, for eksempel i Spania, Brasil og Makedonia, forteller Christensen.

Related posts

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.