Nordmenn ikke bekymret for pensjonen

Over tre av fem nordmenn er overhode ikke bekymret over hvor mye de vil få i pensjon.
– Optimismen er tuftet på svake kunnskaper om pensjon, sier Dag Vidar Bautz i Norsk Pensjon.

Nordmenn flest eier ikke en pensjonsbekymring i verden, viser en undersøkelse analyseselskapet Synovate har gjort for Norsk Pensjon. 62 prosent av respondentene i den landsrepresentative undersøkelsen svarer at de ikke er bekymret over sin økonomiske fremtid som pensjonist.

– Dersom du er 20 år gammel og nettopp har startet i arbeidslivet, er det naturlig at du ikke tenker så mye på pensjonen din. Problemet er at nesten ingen setter seg inn i dette temaet, uansett alder eller livssituasjon. For mange kommer nok engasjementet først den dagen de går av med pensjon. Da er det for sent, advarer Dag Vidar Bautz, daglig leder for pensjonsportalen Norsk Pensjon.

For avslappet
Ytterligere 21 prosent av respondentene i undersøkelsen svarer at de verken er bekymret eller ubekymret, mens bare 13 prosent bekymrer seg over hvorvidt fremtidige pensjonsutbetalinger vil monne.

Bautz tror nordmenns avslappede holdning til sin fremtidige pensjon, henger sammen med dagens behagelige økonomiske situasjon. – De fleste av oss har ganske romslig økonomi, til tross for siste års renteoppgang. Jeg tror mange mangler fantasien til å forestille seg hvordan de vil få det som pensjonist, med betraktelig mer fritid og ditto mindre utbetalte penger, sier han.

Stor uvitenhet
Samme undersøkelse avdekker nemlig en betydelig kunnskapssvikt blant nordmenn flest når det gjelder pensjon. Omtrent halvparten har ingen som helst anelse om hvor mye de vil få i pensjonsutbetaling, mens tre av ti tror de vil få utbetalt tilsvarende 60-70 prosent av sin nåværende lønn. Noe som kun er riktig dersom man jobber i staten. Og de 11 prosentene som regner med å få pensjon tilsvarende over 70 prosent av lønnen sin, lever i en helt egen verden.

– Jeg skjønner at det ikke akkurat er lystbetont å streve med kalkyler og beregninger for å planlegge fremtiden som pensjonist. Nettopp derfor er en fri og uavhengig pensjonsportal et viktig bidrag til folks økonomiske langtidsplanlegging. Du logger deg inn på portalen, taster inn noen data om deg selv og vips så har du et anslag over hvor mye du ligger an til å få i pensjon, forklarer Dag Vidar Bautz.

NAV-samarbeid
På i underkant av tre måneder har norskpensjon.no fått rundt 50 000 unike besøk. I dag er det åtte store banker og forsikringsselskaper som leverer data til portalen, samt en rekke mindre aktører. Utover høsten regner Bautz med at de fleste store pensjonskassene kommer til.

– Vi har også et veldig godt samarbeid med NAV, der vi fra april neste år skal levere data til hverandres pensjonsportaler. Dermed blir både NAV og Norsk Pensjon i stand til å gi fremtidige pensjonister et godt bilde av pensjonsytelser knyttet til både folketrygden, private og offentlige tjenestepensjoner, AFP samt obligatorisk tjenestepensjon, forteller Bautz, og understreker:

– Norsk Pensjon skal ikke tjene penger, og skal alltid være nøytral og ikke-kommersiell. Folk kan være trygge på at portalen aldri kommer til å brukes i salgsøyemed, lover han.

Related posts

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.