Grete Berget: – La folket bestemme!

{mosimage}

Er det virkelig slik at Nei til EU ikke vil respektere resultatet av en folkeavstemning dersom det ble ja-flertall? Neifolkene setter demokratiet på spill når de går imot endring av Grunnlovens §93.

Det er oppsiktvekkende når neileder Heming Olaussen i Dagsnytt 18 sist fredag nekter å svare på om han vil respektere et ja-flertall fra folket. Det er fullstendig mangel på respekt for demokratiske spilleregler hvis Olaussen mener at en liten neielite på Stortinget skal overprøve folkets vilje etter en folkeavstemning.   Enda verre er det at enkelte stortingsrepresentanter synes å være av samme oppfatning, nemlig å underkjenne resultatene av en folkeavstemning.

Forslaget om å endre Grunnlovens § 93 handler om å rette opp en skeivhet i våre demokratiske spilleregler; at et lite mindretall på Stortinget kan blokkere folkets vilje. Flertallet av partiene har erkjent at denne ubalansen kan undergrave fundamentet i det norske demokratiet og går inn for en endring av grunnloven.  Men neifolkene er imot. De vil fortsatt ha høyest mulig terskel for at Norge skal kunne bli medlem av EU – koste hva det koste vil. For å oppnå dette målet, er de åpenbart villig til å ofre alt som finnes av respekt for folkelig medbestemmelse og de mest grunnleggende demokratiske prinsipper.
 
Motstanderne av grunnlovsendringen hevder at dette skal gjøre det lettere å melde Norge inn i EU. Der tar de feil. Nøkkelen til EU-medlemskap ligger fortsatt i et ja-flertall i en ny folkeavstemming. Den foreslåtte endring i § 93 endrer ikke på denne realiteten.
 
Nei til EU liker å framstille seg selv som forsvarer av folkestyret og demokratiet.  Men i grunnlovsstriden synes organisasjonen å være av den oppfatning at det er helt greit å ignorere folkets stemme når det ikke passer dem. Snakk om demokratisk innstilling!
Neieliten viser med dette sitt sanne ansikt. Hvis man ikke er enig med folket, skal de stemmes ned! Hvilke demokratiske spilleregler er det?
 
Endringen av § 93 er i utgangspunktet ikke et anliggende som berører EU-spørsmålet. Saken dreier seg i første rekke om de demokratiske spillereglene i norsk politikk.
Europabevegelsen mener at disse demokratiske spillereglene må følges. La folket bestemme, Heming Olaussen!

Related posts

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.