Pustevansker i vinterkulda

{mosimage}

Når nettene blir lange og kulda setter inn kan det være mer problematisk å ha astma. For noen kan det også være at astmaen hovedsakelig gjør seg gjeldende når det er kaldt. For dem det gjelder kan det være nødvendig med ytterligere forebyggende tiltak når kulda truer.

Tegn på astma

Symptomer på astma er:

         at det blir vanskeligere å puste og at pusten blir hurtigere

         det kommer hvesende lyder eller pipelyder, spesielt på utpust

         at det surkler i brystet

         hoste, som ofte forverres på natten, eventuelt med litt slim

 

…men er det alvorlig?

Har du astma er du langt ifra alene med din diagnose. Omtrent 1 av 10 barn og 1 av 20 voksne har astma. Men er sykdommen så alvorlig da? For det er vel ikke en dødelig sykdom? Vel, både ja og nei.

 

Bli kvitt symptomene

Målet med å bruke medisiner er at pasienten skal bli fri for luftveisplager. Det finnes veldig god forebyggende behandling mot symptomene på astma. Dette gjør at de fleste kan leve et normalt og aktivt liv uten å hemmes og kanskje ikke engang merke sykdommen.

 

Kuldens direkte effekt på luftveier

Kulden kan forverre eller utløse astma. Det kommer blant annet av den uttørrende og sammentrekkende effekten kulden har på luftveiene. Å puste gjennom nesen varmer opp luften, men i og med at vi ofte puster mindre gjennom nesen når det er kaldt kommer mer kald luft ned i lungene.

 

Kulden kan også indirekte fremprovosere astma

Gradestokken viser minus, men det er ikke bare kulden i seg selv som kan gi pustebesvær. Økning i partikkelforurensning, som følge av tørt kaldt vær, kan forverre astmaen, spesielt i byer og tettsteder. Hyppigere forkjølelse i vinterperioden kan også gjøre astmaen verre.

 

Luftveienes reaksjon

Astma er en lungesykdom med gjentatte anfall med pustebesvær. Ulike ytre påkjenninger som for eksempel pollen, forurensning, anstrengelse, husmidd, fuktig luft eller kald luft kan gjøre at luftveiene blir irriterte. Betennelsestilstanden som oppstår medfører hevelse og kramper i slimhinnene i tillegg til økt slimmengde og gir milde til alvorlige astmaanfall. Alvorlige anfall kan være dødelige om pasienten ikke får riktig behandling raskt nok.

 

Viktig med tilstrekkelig behandling

Astma krever riktig behandling for å unngå alvorlige konsekvenser. Mangel på tilstrekkelig medisinsk behandling kan gi kroniske skader på luftveier og lunger og på denne måten gi større problemer i fremtiden. Det er derfor viktig å behandle sykdommen hele tiden, også når en føler seg bra. Den beste forutsetningen for å forbedre astmaen er å bruke tilstrekkelige medisiner på riktig måte. En eventuelt nedtrapping bør kun gjøres i samråd med legen.

 

Viktig å avdekke om barnet har astma

Som nevnt er det flere barn enn voksne med astma. Omlag halvparten av barna har såkalt barneastma, som innebærer at de ”vokser av seg” sykdommen. Det er derfor spesielt viktig at barn får god behandling sånn at forutsetningene for å bedre sykdommen eller bli sykdomsfri er så store som mulig. Det er avgjørende å ha god inhalasjonsteknikk og å bruke tilstrekkelig forebyggende medisin for å unngå pustebesvær.

 

Det finnes hjelp

Astma og luftveisplager bør tas på alvor. Er du mye plaget bør du søke faglig bistand. Har du noen spørsmål eller lurer du for eksempel på om du bruker medisinene dine riktig, så kan apoteket eller legen din hjelpe deg. Det finnes god medisinsk behandling som ved riktig bruk vil gjøre hverdagen bedre

Related posts

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.